Qubes Linuxin asennus ja tarkistus [Lightweight Distro]


Tämä artikkeli käsittelee Qubes Linuxin asennus- ja asennusprosessia. Siinä puhutaan myös Qubes Linuxin suojausominaisuuksien testaamisesta ja arvioinnista. Lopuksi se tarjoaa lyhyen yleiskatsauksen sen eduista ja haitoista sekä joistakin Qubesin käyttämiseen saatavilla olevista vaihtoehdoista.

Qubes Linuxin asennus- ja asennusprosessi on melko helppoa. Se on myös turvallisuuteen keskittyvä työpöytäkäyttöjärjestelmä, jonka tavoitteena on tarjota tietoturvaa eristyksen kautta, mikä on loistava myyntivaltti järjestelmänvalvojille, toimittajille ja toivottavasti eettisille hakkereille.

Qubes on Linux-jakelu, joka käyttää Xen-virtualisointitekniikkaa, jonka avulla voit käyttää useita erillisiä käyttöjärjestelmäympäristöjä, jotka kaikki toimivat samassa tietokoneessa. Qubesin avulla sinulla voi olla useita eri käyttöjärjestelmiä käynnissä eri ympäristöissä, kaikki samassa tietokoneessa.

Qubes Linuxin asennus

Asenna Qubes Linux siirtymällä viralliselle sivulle ja lataamalla Qubes Linux järjestelmäarkkitehtuurillesi ja seuraamalla alla olevia ohjeita.

Tärkeä edellytys Qubes Linuxin asentamiselle on isäntäjärjestelmän BIOS/UEFI konfigurointi. Tyypillisesti funktionäppäimet F2, F10, tai Del ovat parhaita vaihtoehtoja.

Hyvä puoli on se, että jos ne eivät toimi sinulle, voit yksinkertaisesti Googlettamalla oikean avaimen/yhdistelmän päästäksesi järjestelmäsi BIOSiin/UEFI:ään. Heti kun olet valmis, siirry seuraavaan alla olevaan vaiheeseen.

Valitse laajasta valikoimasta USB-luojia saadaksesi Qubes OS:n USB:llesi. Tämän avulla voit helpottaa Qubes Linux -käyttöjärjestelmän käyttöönottoa varten tarvittavaa alkukäynnistysprosessia.

Kun olet valmis, siirry isäntäjärjestelmääsi – jos olet jo määrittänyt BIOS/UEFI-asetukset – ja jatka sitten alla olevaa asennusta.

Qubes Linux ei todennäköisesti pelaa hyvin minkään perinteisen VM:n kanssa, joten sinun on asennettava se paljaalle metallille eli kannettavalle tietokoneelle tai pöytäkoneelle.

Qubes OS:n hienostuneen luonteen ja useiden VM-versioiden suorittamisen ansiosta olet todennäköisesti taipuvaisempia nauttimaan käyttöjärjestelmän täysimittaisesta luonteesta tällä tavalla.

Qubes OS käyttää ei liian radikaalia lähestymistapaa AppVM:ien käyttöön helpottaakseen useiden sovellusympäristöjen hallintaa ominaisuuksilla, jotka mahdollistavat näiden virtuaalikoneiden välisen yhteentoimivuuden.

Käyttäjät voivat aloittaa kopiointi- ja liittämistoiminnot näissä virtuaalikoneissa erityisellä näppäinyhdistelmällä (Ctrl-Shift-C/V). Alustaen yhteentoimivuuden eksplisiittisestä luonteesta johtuen muilla AppVM:illä ei ole mahdollisuutta päästä leikepöydän sisältöön sen eksplisiittisen luonteen ulkopuolella.

Qubes-järjestelmä on asetettu siten, että vain admin-käyttäjä voi olla vastuussa siitä, mille AppVM:lle tulisi antaa pääsy leikepöydälle milloin tahansa. Leikepöydältä liittäminen on luonteeltaan sellainen, että Qube OS -käyttäjän on valittava kohde AppVM:n ikkuna ennen näppäinyhdistelmän Ctrl-Shift-V käyttöä.

Qubes on Linux-jakelu, joka antaa sinulle mahdollisuuden osittaa järjestelmäsi ja antaa sinulle erilaisia suojaustasoja. Se ei kuitenkaan perustu pelkästään turvallisuuteen. Se sisältää myös työkaluja, kuten näppärän Ubuntu Coren ja AppArmorin, jotka helpottavat elämääsi.

Voit asentaa sen useisiin eri laitteisiin, mukaan lukien kannettavat tietokoneet ja pöytäkoneet. Sen perusta perustuu Xeniin, mikä tekee siitä sopivan monenlaisille laitteille. Qubes on suunniteltu turvallisuuteen, mutta se on suunniteltu myös ajamaan nykyaikaisia ohjelmistoja, joten se on yhteensopiva useimpien suosituimpien käyttöjärjestelmien kanssa. Se käyttää jopa Windows 10:tä.

Vielä parempi, hienot ominaisuudet, kuten kertakäyttöiset virtuaalikoneet, ovat aina läsnä Qubes OS:n ominaisuuksien kohokohdassa. Mielenkiintoisen määritysvaihtoehtoluettelon ansiosta Qubes OS:n käyttäminen helpottuu ajan myötä, varsinkin jos haluat työskennellä useiden virtuaalikoneiden kanssa tai viettää suurimman osan työajasta työaseman edessä.

Qubes käyttää myös FreeBSD:tä, mikä tekee siitä turvallisemman kuin muut Linux-jakelut – korvaamaton etu järjestelmänvalvojille.

Qubes Linux on erittäin muokattavissa ja tarjoaa sinulle paljon erilaisia ominaisuuksia. Toisaalta Qubes ei kuitenkaan ole yhtä helppokäyttöinen kuin muita Linux-jakeluja, mikä viittaa jyrkäseen oppimiskäyrään, johon on tutustuttava.

Luonnostaan turvallisen luonteen vuoksi sinun on tehtävä paljon konfigurointia ja säätämistä, jotta se toimisi haluamallasi tavalla. Qubes Linux käyttää samanlaista lähestymistapaa tietoturvaan kuin muut Linux-jakelut. Qubes Linux käyttää määritelmän mukaan eri suojaustasojen yhdistelmää.