25 ilmaista avoimen lähdekoodin sovellusta, jotka löysin vuonna 2021


On aika jakaa luettelo 25 parhaasta ilmaisesta ja avoimen lähdekoodin ohjelmistosta, jotka löysin vuoden 2021 aikana. Jotkut näistä ohjelmista eivät ehkä ole uusia, koska niitä ei julkaistu ensimmäistä kertaa vuonna 2021, mutta ne ovat uusia ja ovat olleet minulle avuksi. Kirjoitan tämän artikkelin jakamisen hengessä toivoen, että myös joistakin näistä ohjelmista on sinulle hyötyä.

Aluksi saatat haluta etsiä ohjelmaa jakelusi paketinhallinnan avulla, kuten:

Fedora ja johdannaiset:

# yum search all package
Or
# dnf search all package

Debian ja johdannaiset:

# aptitude search package

OpenSUSE ja johdannaiset:

# zypper search package

Arch Linux ja johdannaiset:

# pacman -Ss package

Jos hakusi ei tuota tuloksia, siirry kunkin työkalun verkkosivustolle, josta löydät erillisen paketin lataus- ja asennusohjeet sekä tiedot riippuvuuksista.

1. SimpleScreenRecorder

Simple Screen Recorder -sovelluksella voit tehdä ääni- ja videokuvalähetyksiä (koko näyttö tai valittu alue). Se on helppo asentaa ja käyttää, mutta samalla tehokas.

Olemme jo käsitelleet Simple Screen Recorderin perusteellisesti täällä: Ohjelmien ja pelien tallentaminen Simple Screen Recorderilla.

2. Jaspersoft Studio

Jaspersoft Studio on raporttien suunnitteluohjelma, jonka avulla voit luoda yksinkertaisia ja kehittyneitä raportteja sekä kaavioita, välilehtiä, taulukoita (ja kaikkea mitä voit odottaa näkeväsi maailmanluokan raportissa) ja viedä ne useisiin eri muotoihin (ja PDF on ehkä yleisin).

Kysymys- ja vastausfoorumien ja käyttäjäryhmien sekä useiden näytteiden ja esimerkkien ansiosta yhteisön verkkosivusto on loistava resurssi tämän monipuolisen ohjelman hallitsemisessa.

3. Visual Studio Code

Visual Studio Code on saavuttanut huomattavan suosion verkko- ja pilvikehittäjien keskuudessa, jotka ovat myös Linuxin käyttäjiä, koska se tarjoaa mukavan ohjelmointiympäristön, joka tukee laajennuksia toimintojen lisäämiseksi.

4. TuxGuitar

Jos olet kuin minä ja musiikki (etenkin kitara) on yksi intohimoistasi, tulet rakastamaan tätä TuxGuitar-ohjelmaa, jonka avulla voit muokata ja soittaa kitaratablatuureja kuin ammattilainen.

5. Jitsi

Jitsi on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ääni-/videoneuvottelu- ja pikaviestialusta Windowsille, Linuxille, macOS:lle, iOS:lle ja Androidille. Se tarjoaa täydellisen salauksen tukemalla protokollia, kuten SIP, XMPP/Jabber, AIM/ICQ, IRC, Windows Live Messenger, Yahoo!, Google Hangouts -laajennukset sekä OTR, ZRTP jne.

6. GCompris

GCompris on monialustainen korkealaatuinen täydellinen koulutusohjelmistokokoelma 2–10-vuotiaille lapsille, ja se sisältää yli 140 viihdyttävää toimintaa, jotka auttavat pieniä lapsia oppimaan taitoja, kuten kirjainten ja numeroiden tunnistamista, hiiren käyttöä ja näppäimistö, ensisijainen algebraharjoittelu, lukuaika analogisella kellolla, vektoripiirustus, kieltenoppiminen pelien avulla ja paljon muuta.

7. GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) on monikäyttöinen, ilmainen ja avoimen lähdekoodin valokuvien muokkausohjelmisto, jota käytetään kuvankäsittelyyn ja kuvankäsittelyyn, vapaamuotoiseen piirtämiseen, muuntamiseen eri kuvatiedostomuotojen välillä ja erikoisempiin tehtäviin.

8. FreeCAD

FreeCAD on yleiskäyttöinen 3D-tietokoneavusteinen suunnitteluohjelma, joka sopii käytettäväksi suunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Koska FreeCAD on FOSS, se on helposti muokattavissa ja laajennettavissa Python-skriptien avulla.

9. Oma pilvi

Vaikka en ole millään tavalla uusi lapsi, päätin sisällyttää Dropboxin, turvallisuus ja yksityisyys saavutetaan ilman suurta vaivaa, ja niiden avulla voit helposti määrittää räätälöidyn pilvitallennus- ja tiedostojenjakoratkaisun.

Olemme jo käsitelleet Owncloudin asennuksen perusteellisesti täällä: Luo henkilökohtainen/yksityinen pilvitallennusratkaisu Linuxissa

10. MediaWiki

MediaWiki on ohjelma Wikipedian kaltaisen verkkosivuston luomiseen ja hallintaan (itse asiassa Wikipedia itse perustuu MediaWikiin), jossa yhteisö voi lisätä, poistaa, päivittää ja palauttaa merkintöjä, ja tekijöille ilmoitetaan tällaisista muutoksista.

11. Bleachbit

Voit harkita väliaikaisten tai muuten tarpeettomien tiedostojen poistamista, mutta parantaa myös Firefoxin suorituskykyä ja tuhoaa turvallisesti tarpeettomat tiedostot palautumisen estämiseksi.

Olemme jo käsitelleet Bleachbitin asennuksen perusteellisesti täällä: Disk Space Cleaner ja Privacy Guard Linuxille

12. CodeMirror

CodeMirror on erittäin tehokas Javascript-pohjainen tekstieditori verkkoselaimelle. CodeMirror sisältää syntaksin korostuksen yli 100 kielelle ja vankan APIn. Jos omistat ohjelmointiopetuksia tarjoavan verkkosivuston tai blogin, CodeMirror on erittäin hyödyllinen työkalu.

13. GNU Health

GNU Health on ilmainen, erittäin skaalautuva terveys- ja sairaalatietoalusta, jota terveydenhuollon ammattilaiset ympäri maailmaa käyttävät parantaakseen vähäosaisten elämää. Se tarjoaa ilmaisen tekniikan, joka optimoi terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn.

14. OCS Inventory NG

Open Computer and Software Inventory Next Generation tai lyhennettynä OCS Inventory NG on kevyt verkkosovellus, jonka avulla verkko- ja järjestelmänvalvojat voivat seurata 1) kaikkia verkkoon kytkettyjä laitteita ja 2) koneen määrityksiä ja ohjelmistoja, jotka on asennettu niitä.

Projektin verkkosivustolla (lueteltu alla) on täysin toimiva esittely siltä varalta, että haluat tarkistaa sen ennen ohjelman asentamista. Lisäksi OCS Inventory NG luottaa tunnettuihin teknologioihin, kuten Apache ja MySQL/MariaDB, mikä tekee siitä vankan ohjelman.

15. GLPI

GLPI, jota käytetään usein yhdessä OCS Inventory NG:n kanssa, on monikielinen, ilmainen IT-omaisuudenhallintaohjelmisto, joka tarjoaa työkalut tietokannan luomiseen verkkolaitteidesi luettelon lisäksi myös työnseurantajärjestelmän sähköposti-ilmoituksilla.

Muita erottavia ominaisuuksia ovat, mutta eivät rajoitu niihin:

  1. Historiaan puuttuminen
  2. Ratkaisun hyväksyminen
  3. Tyytyväisyyskysely
  4. Mainosjakauman vieminen PDF-, laskentataulukko- tai PNG-muotoon

Olemme jo käsitelleet GLPI IT Asset Management -työkalun asennuksen perusteellisesti täällä: Asenna GLPI IT ja Asset Management Tool Linuxiin

16. Ampache

Online-äänen ja videon suoratoistosovelluksella ja käytä sitä mistä tahansa Internet-yhteyden kautta.

Vaikka se on suunniteltu henkilökohtaiseksi sovellukseksi, Ampache mahdollistaa julkisen rekisteröinnin, jos järjestelmänvalvoja päättää ottaa kyseisen ominaisuuden käyttöön.

17. Master PDF Editor (maksettu)

Master PDF Editor on helppokäyttöinen PDF-muokkaustyökalu PDF-dokumenttien käsittelyyn, ja siinä on tehokkaat monikäyttöiset toiminnot. Sen avulla voit helposti lisätä tekstiä, luoda ja muokata pdf-tiedostoja, lisätä kuvia ja salata tiedostoja. Master PDF:n avulla voit myös yhdistää tiedostoja yhdeksi tai jakaa asiakirjoja useiksi tiedostoiksi.

18. LibreOffice Draw

LibreOffice Draw on LibreOffice-ohjelmistoon sisäänrakennettu sovellus, jonka avulla voit luoda mitä tahansa helpoista luonnoksista monimutkaisiin luonnoksiin ja tarjoaa välineet kommunikoida grafiikan ja kaavioiden kanssa. Draw'lla voit helposti avata ja muokata PDF-perustiedostoja.

19. uniCenta oPOS

Jos omistat pienen tai keskisuuren yrityksen, tarvitset epäilemättä Point Of Sale -ohjelman. Sinänsä uniCenta oPOS voi olla sinulle hengenpelastaja. Se käyttää MySQL/MariaDB-tietokantaa tietojen tallentamiseen, joten yhtä tietokantaa voidaan käyttää useiden aktiivisten päätteiden kanssa samanaikaisesti. Kaiken tämän lisäksi uniCenta oPOS sisältää myös hakupaneelin, hinnantarkistusapuohjelman ja työkalun tulostettujen raporttien luomiseen.

20. OpenShot

OpenShot on FOSS-videoeditori Linuxille, jonka avulla voit luoda elokuvan, josta olet aina haaveillut (sen kehittäjien sanoin) kotivideoillasi, kuvillasi ja musiikkitiedostoillasi. Sen avulla voit myös lisätä tekstityksiä, siirtymätehosteita ja viedä tuloksena olevan videotiedoston DVD:lle ja moniin muihin yleisiin muotoihin.

21. LAN Messenger

LAN Messenger on monikielinen (tarvitaan kielipaketti) ja monialustainen (toimii Linuxissa, Windowsissa ja Macissa) pikaviestintäohjelma lähiverkon kautta tapahtuvaa viestintää varten. Se tarjoaa tiedostojen siirrot, viestien kirjaamisen ja tapahtumailmoitukset – kaikki ilman palvelimen asentamista!

22. Kirsikkapuu

Cherrytree on ilmainen ja avoimen lähdekoodin hierarkkinen muistiinpano-ohjelma, joka sisältää RTF-muotoilun, syntaksin korostuksen ja edistyneitä mukautusasetuksia. Sen edistyneen hakutoiminnon avulla voit etsiä tiedostoja tiedostopuusta niiden polusta riippumatta.

Sen mukana tulee pikanäppäimet, muistiinpanojen tuonti ja vienti, synkronointi pilvialustojen, kuten Dropboxin, kanssa ja salasanasuojaus muistiinpanojen turvaamiseksi.

23. FlightGear

FlightGear on mahtava avoimen lähdekoodin lentosimulaattorityökalu, jolla luodaan asiantunteva ja avoin lentosimulaattorijärjestelmä käytettäväksi kokeissa tai akateemisissa ympäristöissä, lentäjien koulutuksessa, teollisena suunnitteluohjelmana, jotta tee-se-itse-työntekijät voivat jahtaa valitsemaansa jännittävää lentoa. simulaatiosuunnittelua ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä hauskana, käytännöllisenä ja vaativana pöytäkoneen lentosimulaattorina Linuxille.

24. MuseScore

MuseScore on avoimen lähdekoodin ilmainen ammattimainen nuotinkirjoitussovellus, jota käytetään kauniiden nuottien luomiseen, toistamiseen ja tulostamiseen helppokäyttöisellä mutta tehokkaalla käyttöliittymällä.

25. Tmux

Tmux on avoimen lähdekoodin Linux-päätemultiplekseri, jonka avulla voit suorittaa useita pääteistuntoja yhdessä ikkunassa. Se on hyödyllinen useiden ohjelmien ajamiseen yhdessä päätteessä, niiden irrottamiseksi (ne jatkuvat taustalla) ja uudelleen liittämisessä toiseen päätteeseen.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olen kuvaillut ilmaisia ja avoimen lähdekoodin sovelluksia, jotka olen löytänyt vuoden 2021 aikana, ja toivon, että se herättää kiinnostuksesi yhteen tai useampaan niistä.

Haluatko, että käsittelemme jotakin niistä tarkemmin tällä sivustolla? Oletko löytänyt toisen hienon FOSS-sovelluksen, jonka haluaisit jakaa muun yhteisön kanssa? Kerro meille vain alla olevalla kommenttilomakkeella. Myös kysymykset, kommentit ja ehdotukset ovat tervetulleita.